Helen Toxopeus

De persoon achter New Economics is Helen Toxopeus. Ze groeide op in o.a. Indonesië, Thailand en Oostenrijk en kwam terug naar Nederland om economie te studeren. Na een stage bij de Verenigde Naties bij het Jaar van het Microkrediet wist ze het zeker: ze wilde vanuit de financiële sector werken aan een betere wereld, door goede financiële dienstverlening te helpen ontwikkelen. Ze studeerde cum laude af op toegang tot financiële dienstverlening in ontwikkelingslanden.

Met deze maatschappelijke drijfveer en een zak vol nieuwsgierigheid ging ze in 2006 bij ABN AMRO werken. Na een korte start als Investment Banking Trainee en strategie en M&A analyst werd ze innovatie manager bij de Dialogues Incubator, een broedplaats voor radicale innovatie binnen ABN AMRO. Daar initieerde ze het crowdfunding platform Seeds, dat in 2012 gelanceerd werd.

In 2010 raakte ze betrokken bij de beweging Economy Transformers, die als doel heeft om een nieuwe, duurzame economie aan te zwengelen en de pioniers met elkaar te verbinden. In 2011 zei ze haar baan op en sindsdien verdiept ze zich in de vernieuwing van geld: wat is geld eigenlijk en hoe kunnen we geld zo veranderen dat een duurzame en sociale wereld binnen handbereik komt? Samen met Simone Toxopeus interviewde ze experts uit de Economy Transformers community, wat resulteerde in het boekje  ‘Een Verkenning Van Ons Geldsysteem’. Ze maakte er cartoons bij en geeft lezingen met als doel geld weer simpel en begrijpbaar te maken, en het bewustzijn te verspreiden dat geld geen natuurwet is, maar iets waar we zelf voor kiezen. En dus ook zelf kunnen veranderen.

Vanuit haar eenmanszaak New Economics geeft ze workshops over crowdfunding en nieuwe geldmodellen voor o.a. duurzame ondernemers, studenten en bankiers. Haar stelling: als je geld echt gaat begrijpen, is er veel meer mogelijk. Ze investeert zelf actief in crowdfunding initiatieven, werkt mee aan theatervoorstellingen over geld en maakt cartoons. Ze schrijft op dit moment een boek over verduurzaming van geld in opdracht van de Social Trade Organisation dat in 2013 zal verschijnen.

 

Helen’s CV

www.neweconomics.nl

 

Leave A Comment

*